tisdag 22 mars 2011

När kommer den digitala papperstidningen?

En fråga som intresserar mig mycket och säkert väldigt många i hela världen med mig är: vad händer med papperstidningen i framtiden?

För ett tag sedan var jag på ett Rotaryföredrag och lyssnade på Eskilstunakurirens ansvarige utgivare och chefredaktör Peo Wärring. Han pratade om tidningens funktion som modernt kommunikationsmedium och sade något intressant, lite ur ett annat perspektiv än man är van vid.

”Papperstidningen är portabel och mycket mer tillgänglig än till och med mobiltelefonen. Den behöver ingen mobiltäckning eller uppladdning och man kan ta med den överallt. Dessutom är papperstidningen, än så länge i alla fall, oslagbar när det gäller navigering.”

Men det som fick mig att reagera mest var att han berättade att kostnaden för distribution och tryck upptog hela 40 procent av hela tidningsbudgeten. Då förstår man att kostnadsbiten är en hård nöt att knäcka, just nu, för tidningsföretagen.

Det mest geniala vore att slå ihop det oslagbara med en tidning med ny teknik. Tänk vilka möjligheter!

Jag ser fram emot den dagen när man bara ställer sin tidning i ett ställ på väggen och laddar upp dagens tidning eller månadens magasin i ett digitalt uppladdningsbart papper. Voilà, tänk vilka möjligheter för alla mediahus.

Men det öppnar också oanade möjligheter för alla företag att producera sin egen tidning till en mycket billigare kostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar