lördag 7 augusti 2010

Profit and fun

Vår pensionerade granne Louis Ameén, en alert 80-åring som arbetat som vd och haft ledande företagsbefattningar en stor del av sitt yrkesverksamma liv, berättade för en tid sedan om hur det var att arbeta förr i tiden. ”Vi arbetade som tusan, men vi hade roligt”, sa han och såg väldigt entusiastisk ut. ”Vi arbetade efter ledorden profit and fun.”

Detta var alltså på 70 och 80-talet. Långt innan alla finanskriser och bostadsbubblor.

Några dagar efter att jag pratat med vår granne mötte jag Thomas Nyberg på Insightlab. Och det han poängterade speciellt, som en viktig motiverade faktor nu på ledarskapshimlen, var att ha roligt på arbetet.
Krismedvetenheten har gjort oss mer fokuserade på de krav som ställs på oss som arbetsledare och medarbetare. Och kraven har hårdnat den senaste tiden. Då är det kanske svårt att ha roligt.

Men faktum kvarstår: att ha roligt höjer motivationen, kreativiteten och även lönsamheten.

En sanning är alltid en sanning – inget nytt under solen. Eventuellt är paketeringen annorlunda år 2009 mot hur den var 1976. Så vad kan du göra för att er arbetsplats ska bli roligare och gladare?

Mejla mig gärna dina tips, så kan jag sprida dem vidare i nästa nyhetsbrev. Då bidrar du till att göra svenska arbetsplatser lite gladare och lite mer lönsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar